Doorwerking rekenkameronderzoek

Tijdens de behandeling van het doorwerkingsonderzoek uit 2020, begin 2021 behandeld in de gemeenteraad, is toegezegd door het college om de raad jaarlijks te voorzien van een rapportage waarin de voortgang wat betreft de opvolging van de aanbevelingen van de rekenkamer zichtbaar wordt. Op deze manier wordt de invulling van de aanbeveling die is omarmd gefaciliteerd, namelijk ‘Voer als raad het gesprek over de monitoring van aanbevelingen’.

In deze rapportage wordt uiting gegeven aan deze toezegging door te kijken naar de rekenkameronderzoeken sinds 20181. In 2022 is besloten om deze rapportage onderdeel te maken van de tweede kwartaalrapportage. In het schema hieronder wordt een overzicht geboden van alle onderzoeken die hebben plaatsgevonden sinds 2018. Daarna wordt per onderzoek ingegaan wat is gedaan met de aanbevelingen.

Titel rapport

College neemt aanbevelingen over

Motivatie

Team1

Re-integratiebeleid (2018)

Ja

Het college herkent zich in de conclusies van het rekenkameronderzoek en onderschrijft de aanbevelingen of geeft aan hier reeds aan tegemoet te komen.

Team samenleving beleid

Inzet en werking raadsinstrumenten (2018)

N.v.t.

Er zijn in dit onderzoek geen aanbevelingen geformuleerd, maar alleen aandachtspunten voor de raad.

Griffie

Toegang tot jeugdhulp in Diemen (2019)

Ja

Het college herkent zich in de conclusies van het rekenkameronderzoek en neemt de aanbevelingen over om de toegang tot jeugdhulp te verbeteren.

Team samenleving beleid

Doorwerkingsonderzoek (2020)

Ja

Het college neemt de aanbeveling over om de raad te voorzien van een jaarlijkse terugkoppeling op de voortgang van opvolging van de aanbevelingen. Dit is tevens de enige aanbeveling die de rekenkamer doet.

Team bestuurs- en directieadvies

Bomenbeleid (2020)

Ja

Het college onderschrijft de aanbevelingen van de rekenkamer en neemt deze ten harte.

Team infra

Impact corona (2021)

Deels

Het college is blij met de uitkomsten van het rekenkameronderzoek. Het onderzoeksrapport en de aanbevelingen zijn te weinig concreet en geven beperkt aanleiding tot vervolgacties. College ziet daarom enkel toegevoegde waarde in het opvolgen van de vierde aanbeveling in de context van blijvend leren en ontwikkelen en het belang dat we hechten aan betrokkenheid van inwoners bij besluitvorming.

Team bestuurs- en directieadvies

Wonen en woonfraude (2021)

Deels

De meeste conclusies zijn een weergave van de (aangebrachte) feiten. Het college wil wel graag benoemen dat de ambities voor wonen niet alleen zijn weerslag krijgt in afspraken met de woningcorporaties en het HPD. De aanpak is veel breder.

Team ruimtelijk beleid en Team OOV

  1. Deze kolom wordt verwijderd als de informatie ter besluitvorming wordt aangeleverd bij het college.

Re-integratiebeleid (2018)

R/C1

Aanbeveling

Mate van doorwerking

R1/

C1

Continueer de informele raadscommissie Transformatie. Deze wordt positief ontvangen door raadsleden, het college en binnen verschillende afdelingen van de gemeente. Kijk hierbij naar vernieuwende manieren om dit concept levend te houden en om de raad te laten zien hoe beleidslijnen uitpakken in de uitvoeringspraktijk.

De raadscommissie Transformatie (tegenwoordig commissie Sociaal) heeft vanaf 2018 tot op heden met regelmaat plaatsgevonden (eens per drie maanden). De commissie wordt georganiseerd door de griffie en de agenda wordt bepaald in overleg met de beleidsambtenaren, de griffier en voorzitter van de commissie.

Ook in coronatijd heeft de commissie plaatsgevonden en is gepoogd zoveel mogelijk interactief, met betrokkenheid van externe partijen het doel na te streven om de raad kwalitatief te informeren.

Bij de commissievergaderingen worden ook de adviesraden uitgenodigd.

C2

Investeer in een integraal beleidskader. Er is sprake van een groot granieten gedeelte in het uitkeringsbestand dat hier baat bij kan hebben. Kijk hierbij naar mogelijkheden binnen Wmo. Dit kan ook helpen gezien het krappe re-integratiebudget.

Er is één integraal meerjarenbeleidsplan voor het sociaal domein (Samen Diemen, Beleidsplan Sociaal domein 2020 – 2023).

Via het project ‘Simpel Switchen in de Participatieketen’ kunnen mensen makkelijker de stap zetten van (Wmo) dagbesteding naar werk. En als het werken even niet lukt terug kunnen vallen op hun uitkering.

De integrale samenwerking zorgt ervoor dat mensen met een uitkering ook andere ondersteuning kunnen krijgen dan de voorzieningen vanuit re-integratie.

Dankzij integrale samenwerking in de arbeidsmarktregio zijn diverse projecten gestart, waaronder 'Hoofdzaak Werk', waarin mensen met een psychische beperking duurzamer en/of sneller naar werk worden begeleid.

C3

Behoud de focus op maatwerk. Dit wordt breed gedragen binnen en buiten de gemeente en sluit goed aan bij het kleine en stabiele uitkeringsbestand.

In het Beleidsplan sociaal domein 2020 – 2023 wordt expliciet benoemd dat maatwerk en blijvende uitstroom het uitgangspunt zijn van ondersteuning van mensen die bijstand ontvangen. Ook binnen het onderdeel inkoop van re-integratie is aandacht voor maatwerk. Re-integratietrajecten kunnen los worden ingekocht, zodat kan worden ingespeeld op de behoefte per cliënt.

In het coalitieakkoord 2022-2026  is rek in de regels specifiek benoemd met betrekking tot bijstand en re-integratie.

Binnen de gemeente en netwerkpartners zijn verschillende voorbeelden waarin maatwerk is toegepast.

Bij Sociale Zaken is bijvoorbeeld onlangs een elektrische fiets vergoed voor een inwoner met een lichamelijke beperking, maar wel de wens om op de fiets naar de opleidingsplek te kunnen.

C4

Investeer in alternatieve kwalitatieve methoden voor monitoring. Kijk hierbij naar andere gemeenten voor voorbeelden.

Alternatieve kwalitatieve methoden voor monitoring zijn nog altijd een wens van de gemeente. Dit is nog niet volledig doorontwikkeld.

In de Beleidsnota Sociaal Domein 2020-2023 staat beschreven dat we willen werken met klantreizen. De klantreizen bij re-integratie zijn daar onderdeel van. Deze zijn nog niet uitgevoerd en worden gepland.

In het coalitieakkoord 2022-2026 is afgesproken om te toetsen of het re-integratiebeleid nog passend is voor de huidige bijstandsgerechtigden. Hier zal ook gekeken worden naar alternatieve kwalitatieve methoden voor monitoring. In elk geval zal aan cliënten gevraagd worden naar hun ervaringen.

  1. R/C: Aanbeveling richting college of richting de raad.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf